Stadsomroep Almere: en hoe nu verder?
Datum:  26-02-2011 Bron/auteur:  Edwin Korver Leesfrequentie zeer hoog
De afgelopen jaren zijn wij sponsor geweest van de online activiteiten van de Stadsomroep Almere. Onderstaand relaas is een verwoording van het onrecht wat 100 vrijwilligers wordt aangedaan door een stad, die ik tot voor kort zo waardeerde.
Wie de Almeerse media de afgelopen maanden gevolgd heeft kan niet anders dan concluderen dat "het één grote puinhoop is bij de Stadsomroep Almere". En zonder publiek tegengeluid gaat een dergelijk statement er bij Almeerders in als zoete koek. "Ze zeggen het, dus is het zo. Opdoeken die handel".

Over bevlogen vrijwilligers
Maar in werkelijkheid is er weinig aan de hand. De Stadsomroep Almere is een organisatie van bevlogen Almeerders, die met plezier hun vrije tijd inleveren om met elkaar, voor elkaar, voor u en voor mij dagelijks de lokale radio, TV en de kabelkrant te verzorgen. Daarvoor krijgt de Stadsomroep Almere een "subsidie" van een magere 50.000 Euro per jaar. Nèt genoeg op de vaste lasten te betalen. Geld om bijv. dagelijks (actueel) nieuws te maken is er niet.

Wat speelde er dan de afgelopen weken?
Simpel: paniek, dat de Stadsomroep ten prooi zou vallen aan de grillen van de politiek in Almere.

Representativiteit
De Gemeenteraad diende eind vorig jaar een uitspraak te doen over de "representativiteit van de programmaraad". Die was op orde en werd dan ook goedgekeurd door wethouder Steunenberg. Tot de PVV ineens vragen begon te stellen over de samenstelling van de programmaraad. Die was op punten discutabel te noemen. Vervolgens werd er in de politiek veel te direct op de man gespeeld. Zo erg zelfs, dat een aantal zich terugtrokken. En ziedaar, de programmaraad was gewijzigd. En natuurlijk kon de wethouder toen niet anders meer dan de toetsing negatief beoordelen.

Geen vertrouwen?
Zoals bij "paniek voetbal" te doen gebruikelijk renden daags voor de raadsvergadering - die ging stemmen over de "representativiteit van de programmaraad" - de vrijwilligers door elkaar: elkaar verwijtend, zichzelf ontziend. De programmaraad informeerde de raad (daags voor de raadsvergadering) dat "de programmaraad geen vertrouwen meer had in het bestuur". Het werkte als het spreekwoordelijke olie op het vuur en de meerderheid van de raad besloot met Wethouder Steunenberg mee te gaan.

Nieuwe koers
Doodzonde, want de maandag voorafgaand had ik nog gesproken met de VVD en een ander licht op de zaak geworpen. Er was namelijk net een verfrissende wind door de Stadsomroep gaan waaien. Er was een bijeenkomst geweest, waarin vertegenwoordigers uit de media, waaronder een bevlogen Jonathan Baij en ondergetekende, de vrije hand hadden gekregen van het bestuur om een nieuwe koers uit te stippelen voor de Stadsomroep Almere. Er werd gesproken over een nieuw sociaal gezicht: gebruik makend van de sociale media; aansluiting zoekend bij scholen, bedrijfsleven en overheid.

Hernieuwd vertrouwen
Maar voor we de nieuwe plannen konden uitrollen, moest eerst de relatie tussen het bestuur, dagelijkse leiding en de vrijwilligers worden hersteld. Want die relatie was door de jaren heen verstoord geraakt - sommigen waren teleurgesteld en anderen werden niet altijd begrepen. Een grote groep vrijwilligers was naar De Hulk in Almere Haven gekomen om actief mee te denken over die nieuwe koers: "Laat ons weten wat je ideeën zijn! We gaan ermee aan de slag en koppelen het aan je terug. En misschien word je zelf wel verantwoordelijk voor de uitvoering ervan.".

Dolksteek
De reacties na afloop waren bemoedigend, maar er moest nog veel werk worden verzet om deze vrijwilligers tot de ambassadeurs te laten verworden van de nieuwe koers van de Stadsomroep. Maar in de prilste kiem van dit proces, .. werd de dolk in de rug van de vrijwilligs gestoken. Doodzonde!

Maak je geen zorgen
Na afloop van de raadvergadering sprak ik de verantwoordelijke wethouder, mevrouw Steunenberg (CDA) aan. "Weet u wat dit besluit betekent voor de toekomst van de Stadsomroep, en daarmee voor de locale omroep? Want de gang langs het CvdM duurt nog minimaal een maand en de Stadsomroep raakt in betalingsproblemen zonder subsidie!". "Maak je geen zorgen", zei mevrouw Steunenberg mij toe, in bijzijn van twee programmaraadleden: "ik laat de Stadsomroep écht niet in de steek!".

Geen bezoldigingsplicht
De dagen erna heb ik tevergeefs geprobeerd om een afspraak met haar te maken om in ieder geval de hoogste financiële nood van de Stadsromroep te ledigen. Ik werd doorverwezen naar de heer Wieland. Na 2 dagen kreeg ik een telefoontje. Resumé van dit gesprek: ".. ook al krijgt de Stadsomroep opnieuw een uitzendlicentie van het CvdM, dan nog heeft de Gemeente geen bezoldigingsplicht .." en ".. we kunnen wel langs het subsidieloket, maar laten we eerst maar even afwachten wat het CvdM te zeggen heeft ..". Weinig bemoedigende woorden dus. Ik zou vervolgens worden teruggebeld door de heer Fikse, maar het bleef daarna angstvallig stil.

Conclusie
Is het allemaal te doen om een ordinaire bezuinigingsmaatregel? Wil de Gemeente Almere helemaal geen Stadsomroep, en heeft zij handig ingespeeld op het getreiter van de PVV richting de "programmaraad leden", waarna de gelederen zichzelf uit elkaar speelden? Of is het gewoon een geval van fatale mis-communicatie?

Zelf ontvingen wij van de Gemeente Almere een uitnodiging om een nieuw portaal voor Almere te helpen bouwen. Ik heb bedankt. Voor mij is het niet te verenigen dat een opdrachtgever me enerzijds voedt om mijn kunsten, terwijl ze tegelijkertijd het brood van 100 vrijwilligers steelt.

Edwin Korver
Directeur
ENTERPRIDE HOLDING BV

Waartoe behoren: Enternext BV en Enterware BV

Update 15 maart 2011 - Vanmiddag werd ik gebeld door Miranda Joziasse van de VVD fractie in Almere. Er was een gevoel van ongenoegen ontstaan bij een aantal raadsleden, die buiten de formele paden een aantal mensen wilde horen om te leren van hetgeen rond de Stadsomroep Almere was gebeurd. De vraag was of ik wilde aanzitten en dat heb ik toegezegd. Daarnaast zullen in ieder geval Arend Koster (voorzitter bestuur), Roger Klaversteijn Rosner (voorzitter programmaraad) en Jonathan Baij (stationmanager) aanzitten. De afspraak staat voor 31 maart 2011. Een hoopvolle ontwikkeling!

Update 17 maart 2011 - Op verzoek van Stanley Veldwachter heb ik als buitenstaander een open gesprek gehad met de programmaraad. De conclusies hou ik nog even voor me, maar het was in ieder geval een constructief gesprek met voldoende borging voor een volgende stap in wat ik maar even een mediationproces noem.
 
Update 22 maart 2011 - Vanmiddag hier in Almere Buiten uitgebreid gesproken met voorzitter van het bestuur van Stadsomroep Almere, Arend Koster. Duidelijk dat er geen onwil is wat hier heerst, maar veel verwarring rond een veel te complexe regelgeving. Kleine interpretatie verschillen hebben geleid tot grote irritaties, maar de wil om tot een vergelijk te komen is vooralsnog groot. Afspraak gemaakt om voorzitters van PBO en het bestuur samen uit te nodigen voor een etentje.
 
Update 29 maart 2011 - Etentje op mijn uitnodiging met beide voorzitters bij Boathouse in Almere. Spanning was goed voelbaar. Maar er moest dan ook het nodig worden uitgesproken. En dat werd gedaan! Toen duidelijk werd dat de meeste irritaties een gevolg waren van verschillen van inzichten (spelregels) en niet van kwade wil was de weg vrij naar verzoening. Aan het eind van de avond waren beiden klaar voor een gezamelijk optreden op de 31e. Hulde!
Overzicht nieuws
05-06-09 | UPC Holland Triathlon 'Beste Regio-evenement' Leesfrequentie zeer hoog
Op 4 juni is de UPC Holland Triathlon bij de uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen 2009 verkozen tot ‘Beste Regio-Evenement op het gebied van Sport’. In deze categorie worden ...
16-05-09 | Top(sport) programma in Topsportcentrum Almere Leesfrequentie zeer hoog
Ook met de sportieve ambities van Almere zit het wel goed: het Topsportcentrum Almere is een prachtige faciliteit binnen onze gemeente. Helaas is het Almere nog niet gelukt om er structureel topsp ...


Nieuws uit Almere Nieuws overzicht
06-03-12
Leesfrequentie zeer hoog
Gezocht: Redacteur & Editors voor Made in Almere
25-12-11
Leesfrequentie zeer hoog
Stadsomroep Almere kan door - raad accoord!
05-10-11
Leesfrequentie zeer hoog
Stadsomroep Almere streeft naar nieuw elan
27-04-11
Leesfrequentie zeer hoog
Het Almere lied - een lied om trots op te zijn!
01-04-11
Leesfrequentie zeer hoog
Elke stad krijgt de lokale omroep die het verdient
26-02-11
Leesfrequentie zeer hoog
Stadsomroep Almere: en hoe nu verder?
12-09-10
Leesfrequentie zeer hoog
Ondernemers laten Geheim van Almere links liggen
29-10-09
Leesfrequentie zeer hoog
Imagocampagne van Almere nu al gewijzigd
28-10-09
Leesfrequentie zeer hoog
New Portland TopShop van Stadshart Almere
19-07-09
Leesfrequentie zeer hoog
Dancetour komt naar Almere op 2 augustus 2009
 
Evenementen in Almere Overzicht evenementen
19-09-12 Zakenfestival 2012 op 19/20 september 2012
12-03-11 NK Latin American 2011
06-03-11 I Love Moves - Hiphop
22-09-10 Zakenfestival Almere op 22 + 23 september 2010
11-09-10 Cultuurnacht Almere op 11 september
02-07-10 Muziekfestival LaMere 2, 3 en 4 juli 2010 in A ...
23-04-10 Are You Ready for Colours on Ice - IJsdansmusical
16-02-10 Kunststad Almere - 16 februari t/m 19 maart 2010
 
Meewerken aan Made in Almere?
 
Wilt u meewerken aan dit initiatief, en daarmee de promotie van Almere een steuntje in de rug geven, neem dan gerust even contact met ons op
 
Intiatiefnemer Made in Almere
Bedrijf:
ENTERWARE BV
Korenbeursstraat 6
1335 XM Almere
Telefoon:
+31 (0)88 123 11 11
Telefax:
+31 (0)88 123 11 22
Website: www.enterware.com
 
 
Sponsors
 

   
© 2009-2010 - ENTERNEXT BV :: Alle rechten voorbehouden :: Powered by ENTERWARE/CMS
Gewijzigd: maandag, 21 juni 2010